De 61-jarige verdachte die ervan verdacht wordt vanaf 2005 een ondergrondse hennepkwekerij te hebben gehad in het bos in Zeist, heeft daar tussen de 3 en 4 miljoen euro aan verdiend. Zodoende vind de officier van justitie een celstraf van drie jaar op zijn plaats.

Op 7 maart 2013 werd de hennepkwekerij aangetroffen op een bosperceel in Zeist dat in het bezit was van de verdachte. De kwekerij was op dat moment in werking, er stonden 2273 planten. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de kwekerij in ieder geval in 2005 is aangelegd.

Uit luchtfoto’s blijkt dat er dat jaar een aarden wal op het terrein is gemaakt, die er eerder nog niet was. Bij die aarden wal waren meerdere zeecontainers ingegraven waarin de hennep werd gekweekt. De verdachte woonde destijds op het terrein en moet hiervan geweten hebben volgens justitie. Ook kocht hij een aggregaat, bestelde hij regelmatig goederen voor de kwekerij en schermde hij het terrein af met hekken en bamboematten. Na de ontmanteling bleek het terrein, dat zou moeten gaan dienen als ecologische corridor op de Utrechtse Heuvelrug, zeer zwaar vervuild.

De 61-jarige verdachte, een man uit Nijmegen, is drie keer eerder veroordeeld voor strafbare feiten die met hennep te maken hebben, ook in de periode waarin de hennepkwekerij in Zeist er al was. Daarom vond de officier van justitie dat de man de consequenties van zijn keuze voor geldelijk gewin onder ogen moet zien en een gevangenisstraf verdient van drie jaar. Bovendien is het aannemelijk dat hij in de periode 2005 tot 2013 37 keer heeft geoogst, met minimaal 3,5 miljoen euro winst. Hiernaar loopt nog een strafrechtelijk financieel onderzoek Ook de bodemvervuiling wordt nader onderzocht.

Tips? PIN: 2A07338D | SMS & WhatsApp 06-42697129 | info@crime-nieuws.nl