Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Celstraf geëist voor per ongeluk doodschieten vriend tijdens opname videoclip in Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vier jaar cel geëist tegen een man die zijn vriend doodschoot tijdens de opnames van een videoclip in Amsterdam.

Op 28 januari 2020 werd van de verdachte een videoclip opgenomen door een vriend, een fotografiestudent. De verdachte nam een eigen vuurwapen en patronen mee om te gebruiken in de clip. Hoe hij aan dat wapen is gekomen wil hij niet zeggen. Wel dat hij er geen instructies bij had gekregen. De sfeer bij het maken van de videoclip was volgens de man goed en gezellig. Er was geen sprake van ruzie. Tijdens de opnames richtte hij het vuurwapen op de camera en haalde de trekker over. Een kogel raakte het slachtoffer die achter de camera stond in zijn borst. De verdachte had voor het schieten niet of niet voldoende gecontroleerd of de patroonhouder leeg was. Er zaten nog minstens vijf patronen in het wapen, aldus de officier van justitie.

Het OM verwijt de verdachte doodslag op het 26-jarige slachtoffer. Er zou volgens de officier geen sprake zijn van een ongeluk omdat de verdachte bewust het risico heeft genomen op de dood van het slachtoffer. De advocaat van de man zegt dat het gaat om dood door schuld en dat de tijd die zijn cliënt in voorarrest heeft gezeten genoeg straf is geweest. Het OM is het daar niet mee eens en heeft een celstraf geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.