Het Openbaar Ministerie (OM) heeft jaren cel geëist voor het op de vlucht slaan van de politie in een busje met 100.000 XTC-pillen.

Op 22 november 2018 sloeg de bestuurder van een Mercedes Vito-busje op de vlucht toen hij een stopteken kreeg op de A12. De agenten wilden de wagen controleren omdat de leasebus gesignaleerd stond. Er was al enige tijd niet betaald en de leasemaatschappij had daarop aangifte gedaan van verduistering.

Toen de politie het busje tegenkwam ontstond er een wilde achtervolging met hoge snelheden door de bebouwde kom. Uiteindelijk werd de 36-jarige man uit Zeist aangehouden op het treinstation in Voorburg. In de buurt werd ook het busje gevonden. Na doorzoeking bleek er een partij XTC aanwezig te zijn. Het ging in totaal om circa 100.000 pillen.

De verdachte verklaart, volgens justitie, dat hij schulden heeft in de onderwereld en dat hij door ‘een grote jongen’ gedwongen werd de rit te maken. Hij was zich naar eigen zeggen ervan bewust dat hij een illegaal vrachtje vervoerde maar zegt niet te weten wat dat was. De officier van justitie heeft voor verduistering en drugsbezit een celstraf van vijf jaar geëist. De rechter doet binnenkort uitspraak.