Celstraf geëist voor witwassen half miljoen euro aan bitcoins en ruim 650.000 euro cash

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf geëist tegen een man voor het witwassen van een half miljoen aan bitcoins en ruim 650.000 euro cash.

Volgens het OM kan het groot aantal bitcoins niet verklaard worden uit inkomensgegevens van de verdachte. Het geld zou voortkomen uit de verkoop van verdovende middelen via het dark web. Ook zou verdachte verdovende middelen tegen contante betaling hebben verkocht.

Om de herkomst van de bitcoins te verhullen maakte verdachte gebruik van zogenoemde bitcoinmixers. ‘Bitcoinmixers hebben tot doel de bestemming van de bitcoins te verhullen door de oorspronkelijke transactie op te delen in verschillende hoeveelheden en deze te verdelen over verschillende bitcoin ontvangstadressen die niet direct naar het oorspronkelijke verzendadres te herleiden zijn. De transacties worden daarmee verspreid en versnipperd zodat de herkomst van de bitcoins moeilijker te traceren is,’ aldus de officier van justitie.

Volgens het OM is het gedurende het onderzoek voldoende aannemelijk geworden dat het niet anders kan zijn dan dat de bitcoins en het contante geld van misdrijf afkomstig zijn. Tegen de man is een celstraf van 21 maanden waarvan 6 voorwaardelijk geëist. Daarnaast eist justitie dat hij ruim 650.000 euro ontneming betaald. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.