Celstraf geëist voor witwassen Range Rover en 854.000 euro cash in gehuurde kluis Rotterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf geëist tegen een man uit Sint Willebrord voor het witwassen van 854.000 euro cash en een Range Rover.

Uit onderzoek van de FIOD bleek dat de 38-jarige verdachte beschikte over een grote hoeveelheid vermogen zonder legale bron. De man stond bij de politie bekend wegens drugsgerelateerde feiten en reed in een Range Rover die niet op zijn eigen naam stond.

Nader onderzoek naar de auto leverde op dat de auto op naam van een 61-jarige man stond, terwijl de auto door de 38-jarige verdachte volgens justitie bleek te zijn aangeschaft. Bij een doorzoeking werd in een verborgen ruimte in het aanrecht van de keuken in de woning van de 38-jarige man 23.000 euro cash aangetroffen. In de afzuigkap lag nog eens 1500 euro.

Toen de verdachte een tijdje op vrije voeten was kwam er een melding binnen bij de FIOD van een kluis bij een kluisbedrijf in Rotterdam die mogelijk zou worden gehuurd voor ‘criminelen uit het drugs circuit’. Bij doorzoeking van de kluis werd 830.000 euro cash aangetroffen en in beslag genomen. Ook werden er eigendomspapieren van de woning van de 38-jarige verdachte gevonden. De 38-jarige verdachte was gemachtigd tot de kluis.

In het kader van het onderzoek inzake witwassen tegen de 38-jarige verdachte is ook zijn financiële positie onder de loep genomen. Daarbij is gekeken naar hoe hij zijn woning heeft gefinancierd. Er bleek sprake te zijn van een hypothecaire lening van de Rabobank van 514.000 euro. Na onderzoek bleek dat de documenten om een hypotheek te verkrijgen volgens het OM vals zijn.

Deze feiten zijn volgens het OM stuk voor stuk ernstige feiten. Witwassen ondermijnt (het vertrouwen in) de legale economie en het betalingsverkeer en faciliteert het plegen van andere criminaliteit. Tegen de 38-jarige is 3,5 jaar celstraf geëist inzake onder meer witwassen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.