Celstraf voor doodsteken drugsklant in Delft na eerdere poging beroving dealer

In een opmerkelijke rechtszaak te Den Haag is een 26-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar voor het medeplegen van moord binnen het drugscircuit en een poging tot zware mishandeling.

De gewelddadige handelingen, gepleegd in 2020 in Delft, benadrukken de gevaarlijke verstrengeling van drugshandel en geweld.

De feiten dateren van 2020, toen het slachtoffer, een 36-jarige man, verbleef in een woning waar hij verdovende middelen had besteld. De verdachte, ervan overtuigd dat het slachtoffer hem eerder had geprobeerd te beroven, beraamde samen met een mededader een dodelijk plan. Na het ophalen van een mes uit zijn eigen huis, forceerde de verdachte de toegang tot de slaapkamer waar het slachtoffer zich verschool en bracht hem fatale verwondingen toe.

De rechtbank en later het gerechtshof in Den Haag vonden voorbedachte raad bewezen, ondanks de ontkenning van de verdachte, en kwalificeerden het incident als moord. De veroordeling volgt op een eerdere ontkennende verklaring in eerste aanleg, hoewel de verdachte in hoger beroep toegegeven heeft het slachtoffer te hebben gestoken.

In een apart incident is de verdachte ook schuldig bevonden aan een poging tot zware mishandeling, waarbij hij in een speeltuin meermalen met hoge snelheid met zijn auto op een ander slachtoffer inreed, dat wonderwel ongedeerd bleef.