© crime-nieuws.nl

Celstraf voor eigenaren growshop Nieuwegein met omzet van ruim 100 miljoen euro

De rechtbank heeft twee eigenaren van een growshop in Nieuwegein veroordeeld tot een gevangenisstraf. Er zou in vier jaar tijd een omzet zijn gedraaid van meer dan 100 miljoen euro.

Het gaat om twee 50-jarige mannen uit Nieuwegein. Volgens de rechtbank verkochten ze al voor 2015 spullen die gebruikt kunnen worden voor de illegale hennepteelt. Dit werd vanaf maart 2015 strafbaar. Hier waren de mannen zich ook van bewust. Naar eigen zeggen hebben ze er toen alles aan gedaan om te voorkomen dat hun artikelen gebruikt zouden worden voor de grootschalige hennepteelt. Ze verklaren dat ze artikelen verkochten aan bedrijven en dat ze dan vervolgens geen zicht meer hadden op wat er met de spullen gebeurde. Ze gingen er vooral vanuit dat het gebruikt werd voor hobbymatige en medicinale hennepteelt, maar dat gelooft de rechtbank dus niet.

De aard en de omvang van de verkochte en de te koop aangeboden artikelen past daar volgens de uitspraak niet bij. Zo ging het in sommige gevallen om zeer grote apparatuur en machines. De rechtbank maakt uit tapgesprekken op dat de verdachten zich wel degelijk bewust waren van wat de bestemming van hun artikelen was. Daarnaast is op de computer van de groothandel een instructie voor het maken van een wietkwekerij gevonden.  

Naast de twee directeuren is ook een 56-jarige man uit Soesterberg veroordeeld. De rechtbank legt hem een maand voorwaardelijke gevangenisstraf én een taakstraf van 100 uur op. De man werkte als vertegenwoordiger van de groothandel in het buitenland. Op een cannabisbeurs werd hij benaderd door undercoveragenten en uiteindelijk leidde dat contact tot een levering van apparatuur voor wietkwekerijen. Een 53-jarige man uit Tilburg is door de rechtbank vrijgesproken. Hij speelde een rol bij de strafbare feiten, maar het is niet bewezen dat dat ook een leidinggevende rol was.

Naast de opgelegde straffen aan de verdachten worden ook alle bezittingen en alle gelden van vijf bedrijven verbeurd verklaard. Dit betekent dat alles in beslag genomen is en de verdachten het ook niet meer terugkrijgen. De waarde hiervan loopt op tot in de miljoenen euro’s. De bedrijven zijn door de rechtbank veroordeeld voor het witwassen van inkomsten van de groothandel. De eigenaren hebben een jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, opgelegd gekregen.