Celstraf voor granaat bij woning gelinkt aan miljoenen euro’s cocaïne gepakt bij fruitbedrijf

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot een celstraf voor een granaat bij een woning van de zoon van een directeur van een fruitbedrijf gelinkt aan een partij cocaïne.

Op 13 januari 2020 trof een krantenbezorger bij de toegangsdeur van een appartementencomplex in Kerkdriel een op scherp staande handgranaat aan. Uit het daaropvolgend onderzoek bleek dat er op 12 januari 2020 kort voor middernacht eerst een condoleancekaart bij één van de appartementen in de brievenbus is gedaan. Daarna spoot iemand het huisnummer van dat appartement op de gevel. Verder belde iemand aan bij die woning en tot slot gooide iemand de handgranaat naar het appartementencomplex. Verder bleek na onderzoek dat op 8 januari 2020 bij het appartementencomplex een voorverkenning had plaatsgevonden

Na onderzoek werd een 21-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de granaat. De verdachte ontkende alle betrokkenheid en zegt zich beide dagen niet te kunnen herinneren. Desondanks oordeelt de rechtbank dat de man hierbij betrokken is. Zo is de auto van de zus van de man, waar hij vaak in bleek te rijden , op zowel 8 als op 12 januari 2020 op camerabeelden te zien. Verder blijkt uit telecomgegevens dat de telefoon van de verdachte op 8 januari aanstraalde in Kerkdriel en stond er in zijn telefoon een foto van dezelfde condoleancekaart als die in de brievenbus van de woning.

De rechtbank oordeelt dat de man betrokken moet zijn geweest bij de incidenten. Uit het dossier wordt niet duidelijk of de man de handgranaat daadwerkelijk gooide, of dat hij bijvoorbeeld de bestuurder van de auto was. Volgens de rechtbank is dit voor de strafbaarheid niet van belang, omdat hij in ieder geval een flinke rol vervulde bij het plegen van deze misdrijven.

De persoon die de handgranaat gooide, rende met zijn handen over zijn oren weg. Ook experts gingen ervan uit dat de handgranaat bij normaal gebruik zou exploderen. De handgranaat, de condoleancekaart en het huisnummer in verf moeten voor het slachtoffer bovendien heel bedreigend zijn geweest, aldus de rechtbank. De familie werd toen namelijk al langere tijd bedreigd vanwege het melden van een partij cocaïne tussen een lading in hun fruitbedrijf.

De verdachte is nu veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. De opgelegde straf is lager dan de zeven jaar geëist door het Openbaar Ministerie (OM). Het is niet bekend of de verdachte en/of de officier van justitie in hoger beroep zullen gaan tegen de uitspraak.