Celstraf voor hakken met hakmes op hoofd en gezicht werkgever in Apeldoorn

De rechtbank heeft een man uit Apeldoorn veroordeeld tot 7 jaar cel voor poging tot doodslag met een hakmes op zijn werkgever.

De 46-jarige man werkte in een Chinees restaurant in Apeldoorn. Op 16 januari 2020 kreeg hij ruzie met zijn werkgever. Hij hakte hierbij met een mes meerdere keren in op het hoofd en het gezicht van zijn werkgever.

De rechtbank spreekt de man vrij van poging tot moord omdat niet is gebleken dat de man planmatig of na (een moment van) kalm overleg heeft gehandeld. Wel vindt de rechtbank wettig en overtuigend bewezen dat er sprake is van poging tot doodslag. De straf die de rechtbank oplegt is conform de eis van de officier van justitie.

Volgens de advocaat van de man was er sprake van noodweerexces. De rechtbank gaat hier niet in mee. De man pakte namelijk het hakmes toen het slachtoffer voor het restaurant stond om de politie te bellen en sloeg toe toen het slachtoffer het mes van hem af wilde pakken Er was dus geen sprake van een situatie waarin de man zich moest verdedigen.

De man moet naast de celstraf aan het slachtoffer een schadevergoeding van bijna 43.000 euro betalen. Ook moet de man aan zowel de echtgenote als twee thuiswonende zoons van het slachtoffer ieder een schadevergoeding van 17.500 euro betalen.