Celstraf voor hoesten in nek en dreigen met corona in ijssalon Eindhoven

Een man uit Eindhoven is veroordeeld tot een celstraf voor het hoesten op een vrouw en dreigen met corona.

De 62-jarige verdachte kreeg op 20 maart een woordenwisseling met een jonge vrouw die een ijsje kocht bij een ijssalon in Eindhoven en liep tot dicht bij haar. Het slachtoffer wees hem op de afstandsregel van 1,5 meter en stapte zelf naar achteren. De verdachte kwam echter opnieuw naar haar toe. Hij hoestte vervolgens bewust in haar nek en gezicht en zei: ‘Ik heb het en nu krijg jij het ook’.

De verdachte is vervolgens weggegaan en de politie heeft een onderzoek ingesteld. Het onderzoeksteam kwam de man uiteindelijk op het spoor nadat zijn foto in Bureau Brabant werd getoond. Bij het bepalen van de straf weegt de rechter mee dat het slachtoffer een angstige tijd moest doorstaan. Ze was niet alleen bang voor haar eigen gezondheid, maar ook voor die van haar ernstig zieke moeder en haar cliënten als zorgmedewerker.

Volgens de rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat de man door persoonlijkheidsproblematiek enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is. Bovendien betuigde hij oprecht spijt voor zijn gedrag. De rechter vindt al met al een celstraf van twee weken, waarvan de verdachte al acht dagen heeft uitgezeten, op zijn plaats.