Celstraf voor in scène zetten overval Schiphol en buitmaken ruim 5 miljoen euro aan iPhones

Een man is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het stelen van ruim 5 miljoen euro aan iPhones.

De diefstal vond op 14 augustus 2018 plaats. De 45-jarige verdachte haalde als vrachtwagenchauffeur een partij iPhones op bij een bedrijf op Schiphol om ze te vervoeren naar een ander bedrijf op Schiphol. De eindbestemming werd niet bereikt want ongeveer twee uur na vertrek belde de man de marechaussee en vertelde te zijn beroofd. De vrachtwagen vol telefoons werd tien dagen later in de nacht in brand aangetroffen langs een weg in de gemeente Alphen aan den Rijn. De lading telefoons was niet meer aanwezig.

Volgens de verdachte was hij rond zijn geplande vertrek op Schiphol bij zijn vrachtwagen aangesproken door een onbekende persoon. Die zou hem onder bedreiging van een steekwapen hebben gedwongen in te stappen en samen weg te rijden. Direct na de slagbomen zouden de verdachte en overvaller rechtsaf zijn geslagen. Nog geen tien meter later had de verdachte moeten stoppen omdat een personenauto op de weg stond. Hij zou vervolgens uit de vrachtwagen zijn getrokken, vast zijn gebonden en in de kofferbak van de auto zijn gelegd. Na enige tijd te hebben gereden, werd de verdachte naar eigen zeggen uit de kofferbak gehaald en in een maisveld afgezet.

Naar aanleiding van de verklaring van de verdachte zijn camerabeelden opgevraagd en daar blijkt volgens de rechtbank heel wat anders uit. Zo is niet te zien dat de verdachte bij zijn vertrek wordt benaderd door een ander persoon of dat er iemand anders naast hem in de vrachtwagen zat. Ook is er geen bewijs dat de verdachte naar rechts was afgeslagen nadat hij de slagbomen passeerde. Uit zijn telefoon blijkt verder dat hij kort na vertrek een bericht heeft gestuurd naar iemand waarin hij vertelde dat hij met de vrachtwagen op de afgesproken plek stond. De rechtbank concludeert daarom dat er geen overval heeft plaatsgevonden zoals de verdachte had verklaard. De man heeft zijn verklaring later weliswaar op enkele punten gewijzigd, maar ook dat vindt de rechtbank niet geloofwaardig.

De rechtbank oordeelt dat de verdachte valse aangifte heeft gedaan om verduistering van de telefoons te verhullen. Dat rekent de rechtbank hem zwaar aan. Hij heeft het vertrouwen dat in hem werd gesteld vanwege zijn beroep als vrachtwagenchauffeur, ernstig geschaad. De man is nu veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 maanden voor het verduisteren van de 7900 iPhones met een waarde van meer dan 5 miljoen euro.