Celstraf voor maken en verkopen fraude software ’tikkie panels’ en ‘phishing panels’

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het maken en verkopen van software om te frauderen. Het gaat om zogenaamde ‘phishing panels’ en ’tikkie panels’.

Met een dergelijke panel is het mogelijk om nepwebsites te maken die lijken op de inlogpagina’s van internetbankieren van verschillende banken. Wanneer daarop inloggegevens worden ingevoerd, kan de gebruiker van het panel de betreffende bankrekening overnemen en daarmee betalingen doen.

De man heeft zijn panels verkocht aan ten minste 49 personen en hun tips en adviezen gegeven voor het gebruik. Daarmee heeft hij bijgedragen aan het plegen van fraude, met mogelijk grote financiële schade tot gevolg. Daarnaast heeft de man zijn panels zelf gebruikt om samen met anderen fraude te plegen.

Na onderzoek werd de 20-jarige verdachte aangehouden door de politie. Bij de aanhouding werd een geladen pistool onder zijn bureaustoel gevonden. De opbrengst van de verkoop van de panels heeft hij witgewassen in bitcoins. De rechtbank legt drie jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk op.