De rechtbank heeft een man veroordeeld tot een celstraf vanwege het op Facebook dreigen met een aanslag op moslims.

De 33-jargie man uit Marknesse is door de rechtbank Midden-Nederland schuldig bevonden aan een poging tot bedreiging met terroristisch oogmerk. De man dreigde moslims dood te schieten, waarbij hij verwees naar de kort daaraan voorgaand gepleegde aanslag in Nieuw-Zeeland. De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 90 dagen, waarvan 75 dagen voorwaardelijk.

Op 27 maart 2019 plaatste de man op het social media platform een bericht waarin hij de aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch aanhaalde. Bij deze aanslag kwamen tientallen mensen om het leven bij schietpartijen in twee moskeeën. In het Facebookbericht gaf de verdachte aan dat hij het geweldig vond wat er in Christchurch was gebeurd. ‘Tomorrow I do the same. I buy a gun I kill every fucking moslim.’

De moeder van de man maakte zich ernstig zorgen over haar zoon en belde de politie. Niet veel later werd hij opgepakt in een snackbar. Tijdens zijn aanhouding riep de verdachte tegen de agenten dat hij 40 moslims zou gaan afknallen. Om te voorkomen dat de man opnieuw in de fout gaat, legt de rechtbank bijzondere voorwaarden en een proeftijd van 3 jaar op. Hij moet een behandeling ondergaan en mag geen alcohol meer drinken. Ook komt hij onder toezicht van de reclassering.