Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Celstraf voor man die van dichtbij met revolver op partner in Valkenswaard schoot

Een man is veroordeeld tot een celstraf voor het van dichtbij schieten met een revolver op zijn partner.

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 61-jarige man uit Curaçao veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor zijn betrokkenheid bij een poging tot doodslag op zijn toenmalige partner. Het incident vond plaats in oktober 2022 in Valkenswaard, Nederland. Daarnaast is hem een contactverbod opgelegd voor een periode van 5 jaar ten opzichte van het slachtoffer.

In de bewuste nacht werd het slachtoffer beschoten met een revolver van korte afstand in haar slaapkamer. De kogel schampte haar borststreek. Het slachtoffer wist naar de buren te vluchten, waar het alarmnummer werd gebeld. De dag na het incident werd een revolver onder het bed gevonden, verstopt in een schoen van de verdachte. Het slachtoffer identificeerde direct de verdachte als de dader.

De verdachte beweerde echter dat hij buiten was op het moment van het incident, nadat het slachtoffer hem had weggestuurd. Hij verklaarde geen betrokkenheid te hebben bij de schietpartij en beweerde dat het slachtoffer zichzelf had verwond.

De rechtbank achtte de uitleg van de verdachte ongeloofwaardig en concludeerde dat het letsel, de kogelpunt en de baan van het schot consistent waren met de verklaring van het slachtoffer. WhatsApp-berichten van de verdachte aan het slachtoffer en het feit dat zijn DNA werd aangetroffen op de revolver versterkten het bewijs tegen hem.

De rechtbank oordeelde dat de verdachte zich schuldig maakte aan een poging tot doodslag door van korte afstand te schieten op het slachtoffer. Omdat de kogel haar slechts schampte, was haar overleven een kwestie van toeval. De verdachte stelde hiermee het leven en de gezondheid van het slachtoffer in gevaar en schond haar lichamelijke integriteit. Hij kreeg een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, opgelegd, naast een contactverbod en andere maatregelen.