Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Celstraf voor man uit Hellevoetsluis gepakt met 145 kilo amfetamineolie in gehuurde bestelbus

De rechtbank heeft een man uit Hellevoetsluis veroordeeld voor het vervoeren van 145 kilo amfetamineolie.

De 35-jarige man huurde een bestelbus en vervoerde daarin negen gevulde jerrycans. De rechtbank heeft gekeken naar de vraag of de verdachte wist dat er rond de 145 kilo amfetamineolie in de jerrycans zat. De man verklaarde namelijk dat hij dacht dat er diesel in de jerrycans zat. Een vage bekende zou hem hebben gevraagd om de lading in zijn bus te bewaren tegen een kleine vergoeding. Het huren van het busje zou hij naar eigen zeggen hebben gedaan om meubels mee op te halen.

Tijdens het onderzoek zijn in de bus ook handschoenen gevonden. Aan de binnenkant daarvan werd DNA aangetroffen dat een sterke match vertoonde met het DNA van de man. Verder lag in de bus een bon van de aanschaf van vier halfgelaatsmaskers, een volgelaatsmasker en 8 paar filters. De man verklaarde eerst daar niets vanaf te weten, maar verklaarde later dat hij deze maskers had gekocht op verzoek van iemand anders en dat hij daaraan wat geld had verdiend.

In de telefoon van de man stonden 2 opvallende notities die waren aangemaakt en gewijzigd op de dagen dat de man de bus huurde. Een aantal woorden in deze notities verwijzen volgens de politie naar termen die worden gebruikt bij de productie van synthetische drugs. Naast de notities werden in de telefoon meerdere foto’s en filmpjes aangetroffen, waarop veel contant geld, jerrycans en onder andere hoeveelheden wiet te zien waren. Volgens de man had hij de notitie niet zelf in zijn telefoon gezet en waren de drugs en het geld op de foto’s en filmpjes niet van hem.

De rechtbank vindt het geschetste scenario niet geloofwaardig. De man legde verschillende verklaringen af en de rechtbank is van mening dat het onaannemelijk is dat een vage bekende een grote en waardevolle partij harddrugs dagenlang bij de man zou achterlaten. De verdachte is schuldig bevonden en heeft 40 maanden gevangenisstraf, waarvan 10 voorwaardelijk, opgelegd voor het vervoeren van 150K aan amfetamine.