Celstraf voor man uit Hilversum inzake afpersing na ‘incassowerkzaamheden in de onderwereld’

De rechtbank heeft een man (54) uit Hilversum veroordeeld tot een gevangenistraf in verband met afpersing en een poging daartoe. De verdachte deed naar eigen zeggen incassowekzaamheden in de boven- en onderwereld.

Op 14 juni 2018 werd een man gedowngen om zijn motorfiets af te geven. Enkele weken daarna spreekt de verdachte opnieuw af met het slachtoffer bij een restaurant in Laren en eist nu dat hij zijn autosleutels geeft. In plaats van zijn sleutels af te geven vraagt het slachtoffer aan medewerkers van het restaurant om de politie te bellen.

Dat het slachtoffer in deze zaak mogelijk zelf ook betrokken is bij strafbare feiten kan niet worden uitgesloten. Mogelijk dat hij andere belangen heeft bij het afleggen van een verklaring. De rechtbank vindt het bijzonder kwalijk dat verdachte zich door figuren uit de ‘onderwereld’ laat inhuren voor incassoklussen. Hij heeft aangegeven ‘geen lieve jongen’ te zijn geweest en dat nog steeds niet is ‘als het moet’.

Door afpersingen wordt een ernstige inbreuk gemaakt op de rechtsorde. Met het verrichten van ‘incassowerkzaamheden in de onderwereld’ levert hij een bijdrage aan de instandhouding van een systeem van zware en georganiseerde criminaliteit, aldus de rechter. De man heeft een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, opgelegd gekregen.