Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Celstraf voor Rotterdamse douanier na doorlaten container met grote partij cocaïne

Een Rotterdamse douanier is door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf voor het doorlaten van een grote partij cocaïne.

De rechtbank heeft de 39-jarige verdachte schuldig bevonden en veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. Volgens de douanier zouden anderen gebruik hebben gemaakt van zijn account waarmee de container werd doorgelaten. De rechtbank acht dit niet als geloofwaardig. Verder wordt de man kwalijk genomen het imago van de Rotterdamse haven te hebben beschadigd.

Op 13 februari 2019 werd tijdens een controle een partij cocaïne aangetroffen in een container. Het HARC-team stond klaar om de partij cocaïne te onderscheppen nadat het team op de hoogte gebracht na een melding van Team Criminele Inlichtingen over verdachte handelingen in de computersystemen van de Douane.

Een 39-jarige douanemedewerker bleek de container, nog voordat het schip was afgemeerd, te hebben aangemerkt in de systemen als ‘gecontroleerde container zonder bijzonderheden’. Op deze wijze kon de douanier containers waarvan hij wist dat daar drugs in zaten, zonder controle doorlaten.

De verdachte heeft dit volgens de officier van justitie meerdere keren gedaan. Dat blijkt uit berichten die in zijn PGP-telefoon zijn aangetroffen. ‘De uiteindelijk onderschepte container lijkt het topje van de ijsberg te zijn geweest’, aldus de officier op de zitting.