Kush wietplantje © crime-nieuws.nl

Celstraffen en 1,3 miljoen geëist voor runnen ondergrondse wietkwekerij in container

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist voor het runnen van een ondergrondse wietkwekerij.

De officier van justitie heeft voor de rechtbank in Assen cel- en werkstraffen geëist tegen zeven verdachten die betrokken waren bij een wietkwekerij die was verstopt in een ingegraven zeecontainer op een boerenerf in de Drentse plaats De Kiel.

De ondergrondse kwekerij werd ontdekt nadat de politie ter plaatse ging vanwege een melding dat er gestolen goederen zouden liggen op het erf. Ook werd gemeld dat er een ingegraven zeecontainer was bij de boerderij. Ter plaatse werden gestolen goederen gevonden.

Ook roken de agenten tijdens het onderzoek een sterke wietlucht en hoorden zij een aggregaat draaien. In een vrijstaande loods werd na een zoekactie een ingegraven zeecontainer gevonden, die opgedeeld was in zes kweekruimtes, verbonden met één centrale regelruimte.

In de zeecontainer stonden 1510 planten. De kwekerij, via een luik en een trap bereikbaar, draaide ruim twee jaar. De officier eiste celstraffen tot negen maanden en verschillende werkstraffen. Het OM vordert daarnaast 1,3 miljoen euro van de verdachten aan crimineel verkregen winst. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.