© Crime-Nieuws.nl

Celstraffen en boete van 10.000 euro geëist voor grootschalige fraude met 1-cent-tikkies

In een opmerkelijke zaak stonden twee mannen, respectievelijk 25 en 27 jaar oud, dinsdag terecht voor grootschalige online oplichting.

Wat begon met een ogenschijnlijk onschuldig betaalverzoek voor inloggegevens van bankrekeningen, ontaardde in de diefstal van duizenden euro’s van tientallen slachtoffers. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen tot 24 maanden geëist tegen de verdachten, naast een geldboete van 10.000 euro.

De zaak ving aan met verschillende aangiften van wat bekend staat als ’tikkie-fraude’. De slachtoffers werden benaderd omdat zij advertenties op Marktplaats hadden geplaatst om alledaagse voorwerpen te verkopen, variërend van een frituurpan tot vazen en een wasrek. Ze konden niet vermoeden dat ze doelwit zouden worden van criminelen. De verdachten verleidden hen om op een 1-cent-tikkie-link te klikken onder het voorwendsel dat het een verificatie-check betrof om een nieuwe oplichting te voorkomen. Hierdoor werd vertrouwen gewekt.

Echter, de link leidde niet naar een legitieme website, maar naar een phishing-site. De slachtoffers vulden argeloos hun inloggegevens in, die vervolgens door de verdachten werden gebruikt om toegang te krijgen tot bankrekeningen en geld over te boeken naar hun eigen rekeningen of goederen te kopen van de rekeningen van de slachtoffers.

De politie identificeerde de verdachten via telefoonnummers en IP-adressen die werden gebruikt om in te loggen op de bankrekeningen van de slachtoffers. Deze sporen leidden naar de woning van een van de verdachten en naar de ex-vriendin van de andere verdachte. Een van de verdachten werd ook herkend in het televisieprogramma “Opsporing Verzocht.”

Volgens de officier van justitie hebben beide verdachten ‘aantoonbaar veel slachtoffers gemaakt’, gedurende respectievelijk drie en zes maanden, zoals uit onderzoek bleek. Ze lijken afzonderlijk of in samenwerking te hebben geopereerd, en hoewel de ene verdachte langer actief lijkt te zijn geweest, verschilde de financiële schade die ze individueel veroorzaakten niet significant. De officier benadrukte de ernst van hun daden, omdat deze niet alleen de slachtoffers schade toebrachten, maar ook de banken en het vertrouwen van rekeninghouders in het betalingsverkeer en het bankwezen ernstig ondermijnden. Hij wees erop dat de verdachten, ondanks eerdere veroordelingen voor soortgelijke misdrijven, geen verantwoording hebben afgelegd tot aan de zitting.

Bij het bepalen van de strafeis hield het OM rekening met het overschrijden van de redelijke termijn. Tegen de 27-jarige verdachte eiste het OM een gevangenisstraf van 24 maanden, terwijl de 25-jarige verdachte twintig maanden gevangenisstraf werd geëist. Bovendien achtte het OM een geldboete van 10.000 euro passend om een signaal af te geven dat misdaad niet mag lonen. De zaak zal verder worden behandeld door de rechtbank.