Celstraffen en twee miljoen euro geëist voor runnen professionele wietkwekerijen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen en een ontnemingsvordering van bijna twee miljoen euro geëist in verband met het runnen van wietkwekerijen.

Het onderzoek naar de drie hoofdverdachten werd in februari 2016 gestart naar aanleiding van informatie dat de verdachten zich bezig zouden houden met grootschalige hennepteelt. In eerste instantie richtte het zich op een 34-jarige man uit Nootdorp. Na observaties konden op 20 april 2016 twee zeer professioneel ingerichte wietkwekerijen in Alphen aan den Rijn worden ontmanteld. Een soortgelijke kwekerij werd ook aangetroffen in Dordrecht en in een pand in Rijswijk bleek een illegale growshop te zitten.

De man was al een tijdje in het vizier van de politie en werd in eerdere onderzoek al in verband gebracht met een 30-jarige Hagenaar en een 38-jarige man uit Moerkapelle, een eigenaar van een keukencentrum in Ypenburg. Het keukencentrum zou, volgens politie en justitie, de spil zijn in de wiethandel. Tijdens het onderzoek in 2016 kon de 38-jarige verdachte niet meer met het kweken van wiet in verband worden gebracht. Wel met het oplichten van de verzekering en fraude om een hogere hypotheek te kunnen krijgen. Er was volgens de officier van justitie wel een link met drie eerder opgerolde wietkwekerijen.

Uit afgeluisterde gesprekken bleek de 30-jarige verdachte uit Den Haag vermoedelijk bezig te zijn met het kweken van wiet. Na zijn aanhouding werden op drie verschillende locaties wietkwekerijen ontdekt. De man had de hokken onder meer met zijn vader ingericht bij een vriend en bij een vriend van die vriend. Ook bij zijn ouders werd een wietkwekerij op zolder aangetroffen. In een loods in Honselersdijk en een box in Ypenburg werden ook veel kweekmaterialen gevonden.

De 34-jarige hoofdverdachte hoorde 18 maanden cel tegen zich eisen. Tegen de 38-jarige man eiste het Openbaar Ministerie 12 maanden gevangenisstraf waarvan 3 voorwaardelijk (tegen zijn vriendin 9 waarvan 3 voorwaardelijk). De 30-jarige man tot slot moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt 15 maanden de cel in waarvan 3 voorwaardelijk en tegen zijn vriendin werd een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden geëist.

Naast de gevangenisstraffen heeft het OM ook nog ontnemingsvorderingen geëist in deze zaak. De 34-jarige man moet bijna 700.000 euro betalen, de 38-jarige man 1,2 miljoen en de 30-jarige man circa 60.000 euro. De rechter doet binnenkort uitspraak in deze zaak.