Lijntjes cocaïne © crime nieuws

Celstraffen geëist tegen Albanese drugsbende die cocaïnelabs runde in Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist tegen een Albanese drugsbende die twee cocaïnelabs runde in Den Haag.

Volgens justitie exploiteerde de bende midden in de stad twee cocaïnelabs. Op 30 juni 2018 belde de wijkagent aan in de Frederikstraat waarna de deur werd geopend. Een 40-jarige Albanees liet de agent binnen en gingen er direct op blote voeten vandoor. Zijn identiteitspapieren liet hij achter waardoor hij snel getraceerd kon worden.

Bij doorzoeking in de woning trof de politie een drugslab aan voor het wassen, versnijden en persen van cocaïne en zestig kilo cocaïne. Ook werden er vingerafdrukken aangetroffen van een 32-jarige Albanees. Hij bleek aan de achterkant het pand uit gevlucht te zijn. De ontdekking vormde de start van een onderzoek waarbij een observatieteam wekenlang twee woningen van de Albanezen aan de Laan van Meerdervoort in de gaten hield. Daarbij was te zien hoe dagelijks verschillende mannen met rugzakken en tassen de panden ingingen en daarna met andere bepakking er weer uitkwamen.

Op 31 augustus 2018 kwam de politie in actie waarbij zes verdachten werden aangehouden. De 32-jarige en 40-jarige Albanees wisten in eerste instantie te ontkomen naar België maar werden daar later alsnog gearresteerd en overgeleverd aan Nederland. Tijdens de doorzoekingen die dag werd in een van de panden aan de Laan van Meerdervoort nog een cocaïnelab met twaalf kilo cocaïne ontdekt. In een tweede pand aan de Laan van Meerdervoort werd twee kilo cocaïne gevonden en 4,5 liter wietolie. Verder werd in een woning aan de Gedempte Gracht ruim 200.000 euro in contanten.

Het OM ziet de 32-jarige Albanees als een van de twee leiders van de groep. Uit tapgesprekken en uitgelezen telefoons blijkt dat hij de anderen instructies gaf. De 40-jarige man lijkt uit Albanië gehaald te zijn om in opdracht van de twee leiders in het lab te werken. Tegen de vermeende leider is 8 jaar cel geëist en de andere man hoorde 50 maanden cel tegen zich eisen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.