Celstraffen geëist tegen Amsterdammers die ruim 50K buit maakten met Tikkie-fraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist tegen drie Amsterdammers die ruim 50.000 euro buit zouden hebben gemaakt met Tikkie-fraude.

Het onderzoek naar de drie mannen is gestart naar aanleiding van straatroven begin 2020 in Amsterdam. De 22-jarige verdachte kwam hierbij in beeld als heler van gestolen telefoons. De politie deed onderzoek naar zijn marktplaatsaccount, omdat daarmee kennelijk gestolen telefoons werd aangeboden. Uit onderzoek bleek dat hij verschillende accounts had en kwamen er meerdere aangiftes van phishing naar boven. Aangevers verkochten goederen via marktplaats, kregen een tikkie en vervolgens werd er geld van hun rekening afgeschreven. Via de 22-jarige verdachte kwam de politie uit op de twee medeverdachten, onder meer door een combinatie van tapgesprekken en beelden van beveiligingscamera’s uit winkels.

De verdachten vormden volgens het OM een geoliede machine van criminele fraudeplegers. De 22-jarige verdachte en een 20-jarige medeverdachte hebben zouden beiden zowel phishing als diefstallen van het geld hebben gepleegd. Tegen hen is respectievelijk 30 maanden en 18 maanden geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De derde verdachte van net 20 jaar wordt verdacht van diefstal met een valse sleutel en het betalen via Apple Pay, de bedragen werden van de rekeningen van slachtoffers afgeschreven. Tegen hem is zes maanden geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.