Blokken cocaïne (foto ter illustratie)

Celstraffen geëist voor afpersing fruitimporteur in Hedel na vondst 400 kilo cocaïne

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist voor afpersing van een fruitimporteur na een onderschepping van een partij cocaïne.

Vorig jaar kreeg de directie van fruitimporteur De Groot Fresh Group in Hedel dreigende sms’jes. De berichten volgden kort na de vondst van 400 kilo cocaïne in een lading bananen uit Zuid-Amerika. De daders eisten van het bedrijf een miljoen euro cash of grote bedragen in bitcoins ter compensatie van de misgelopen inkomsten van de drugssmokkelaars. Werd dat niet gedaan dan zouden willekeurige medewerkers van het bedrijf worden geliquideerd.

Na onderzoek kwamen een aantal verdachten in beeld. Er stonden in totaal vier personen voor de rechter in deze zaak. Tegen hen heeft de officier van justitie celstraffen en werkstraffen geëist voor de afpersing. Het gaat om straffen van 100 uur werkstraf tot 18 maanden cel.

Sinds de berichten vrezen De Groot en zijn medewerkers voor hun leven. Meerdere keren hebben er intimidaties plaatsgevonden. Zo is er onder meer een handgranaat op de stoep bij een zoon van een directeur geplaatst, werden er twee woningen van medewerkers beschoten en brandde een woning af van twee ex-medewerkers. Het onderzoek naar de intimidaties en bedreigingen is nog in volle gang.