© Crime-Nieuws.nl

Celstraffen geëist voor bomaanslag in Rotterdam vanwege conflict om gestolen drugs

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 40 maanden cel geëist voor een bomaanslag op een woning in Rotterdam. Aanleiding zou een gestolen partij drugs zijn.

In de nacht van 17 op 18 mei 2020 werden bewoners aan de Jagthuisstraat opgeschrikt door een harde knal. Hierdoor raakte een woning en meerdere geparkeerde auto’s beschadigd. Uit onderzoek blijkt al snel dat er een zelfgemaakt explosief aan de gevel van een woning is bevestigd en tot ontploffing is gebracht.

Agenten stellen verder onderzoek in en gaan op basis van een signalement van getuigen op zoek naar de mogelijke daders. Na de explosie is gezien dat een witte auto is weggereden en hiervan is het kenteken genoteerd. Nadat het kenteken is verspreid krijgen surveillanten in Amsterdam de auto op de A10 in het vizier. Even later kunnen de verdachten, de 20-jarige voetbaltalent Noura O. en de 22-jarige Oussama M., in de hoofdstad worden aangehouden.

In de auto treft de politie een aantal spullen aan die voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) worden gebracht. Op onder andere kleding, de handen van de verdachten en hun schoenen worden sporen van explosieven aangetroffen. Met een in de auto aangetroffen mobiele telefoon blijkt te zijn gezocht naar de Jagthuisstraat. Ook is het toestel gebruikt om er mee naar het betreffende adres te navigeren.

De woning aan de Jagthuisstraat in Rotterdam blijkt eerder doelwit te zijn geweest van geweld. Enkele dagen voor de bomaanslag werd het pand beschoten. In de maand mei gebeurde dat in korte tijd ook bij een aantal andere panden in Rotterdam. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat een gestolen partij verdovende middelen zeer waarschijnlijk de oorzaak is van de hoog opgelopen spanningen in het zware drugsmilieu.

‘Nietsontziend lijkt er opdracht gegeven te zijn om allerlei panden die ook maar enigszins te linken zijn aan personen die misschien iets te maken hebben gehad met de rip van een partij drugs onder vuur te nemen”, aldus de officier van justitie ter zitting. “Hierbij is voor lief genomen dat daarbij onschuldige burgers letsel kunnen oplopen of zelfs daarbij gedood kunnen worden. Het is echt een wonder dat mensen geen letsel of erger hebben opgelopen.’ Aldus de officier van justitie.

Tegen Noura O. en Oussama M. uit Amsterdam zijn gevangenisstraffen geëist. O. wordt naast de bomaanslag ook verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Omar Essalih alias ‘Centjes’ in Amsterdam. De rechter doet binnenkort uitspraak inzake de bomaanslag. De liquidatiezaak tegen Noura O. loopt nog en daarin is geen strafeis bekend.