Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Celstraffen geëist voor diefstal tonnen euro’s aan Apple iWatches op Schiphol

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist tegen twee verdachten in verband met de verduistering van 4.400 Apple iWatches bij een bedrijf op Schiphol.

De 32-jarige man uit Zaandam wordt medeplichtigheid aan verduistering in dienstbetrekking ten laste gelegd, waarvoor een straf van 18 maanden werd geëist. De 40-jarige man uit Vlaardingen wordt beschuldigd van diefstal in vereniging en tegen hem werd een straf van 14 maanden geëist. De totale waarde van de gestolen goederen bedroeg 600.000 dollar.

Uitgebreid onderzoek door de Koninklijke Marechaussee heeft geleid tot de identificatie van de 32-jarige loods-medewerker als een van de verdachten. Hij wordt ervan beschuldigd de pallets met iWatches aan een chauffeur te hebben overhandigd. Volgens het OM heeft hij een actieve rol gespeeld in het faciliteren van de diefstal, waarbij hij contact heeft gehad met anderen, de lading heeft overgedragen, heeft verhuld dat de goederen gestolen waren en daarvoor een aanzienlijke beloning heeft ontvangen.

De identiteit van de chauffeur was aanvankelijk onbekend, maar dankzij camerabeelden kon hij worden geïdentificeerd. De beelden tonen hoe de chauffeur samen met de loods-medewerker de horloges op pallets inlaadt. Na de uitzending van de beelden in het programma Opsporing Verzocht meldde de chauffeur zichzelf bij de politie, waarbij hij verklaarde niet op de hoogte te zijn geweest van de diefstal. Het OM stelt echter dat het gebruik van een onwetende chauffeur een groot risico met zich meebrengt en dat de verdachte op de hoogte moet zijn geweest van zijn betrokkenheid.

De diefstal heeft aanzienlijke schade veroorzaakt, zowel financieel als in termen van ondermijning van het vertrouwen tussen bedrijven en personeel op en rond Schiphol. Een dergelijke diefstal op een beveiligd terrein als Schiphol vereist gedegen voorbereiding en kan niet worden uitgevoerd zonder interne medewerking. Het onderzoek van de Koninklijke Marechaussee richtte zich niet alleen op de twee verdachten, maar ook op andere betrokkenen. Hoewel velen van hen zijn geïdentificeerd en ondervraagd, heeft het OM geen verdere strafvervolging ingesteld wegens gebrek aan overtuigend bewijs van hun betrokkenheid.

De officier van justitie heeft geconcludeerd dat de 32-jarige verdachte medeplichtig was aan de verduistering en heeft een gevangenisstraf van 18 maanden geëist. De 40-jarige chauffeur wordt beschuldigd van diefstal in vereniging en tegen hem is een straf van 14 maanden geëist. Het is nu aan de rechtbank om een uitspraak te doen in deze zaak.