Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Celstraffen geëist voor gijzelen Hagenaar en eisen kwart miljoen euro losgeld

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist voor de gijzeling van een Hagenaar. De daders eisten een kwart miljoen euro.

Op 22 juli 2019 rond 19.30 uur werd de 38-jarige man bij zijn eigen woning aangesproken door een van de verdachten, een 25-jarige man uit Zeist. Hij is, volgens justitie, van mening dat de Hagenaar hem geld schuldig is. De Hagenaar stelt dat hij geen geld schuldig is, maar juist nog geld moet krijgen.

De twee komen er niet uit waarop de man uit Zeist aan de andere man vraagt of hij hem naar het station wil brengen. Daar gaat de Hagenaar mee akkoord. Op het moment dat hij in zijn auto wil stappen wordt hij overmeesterd door meerdere mannen. De daders trekken het slachtoffer op de achterbank en houden hem bedwang waarna ze wegrijden.

Het slachtoffer belandt uiteindelijk in een woning in Soest. Daar wordt hij bijna 46 uur vastgehouden, continu bewaakt en flink bedreigd. Ondertussen wordt zijn broer gebeld en eisen de daders 250.000 euro losgeld. Het bedrag wordt later verlaagd naar 40.000 euro. De politie wordt ingeschakeld en met hulp van agenten kan het slachtoffer uiteindelijk worden bevrijd.

De man uit Zeist is volgens het Openbaar Ministerie een van de initiatiefnemers voor de gijzeling. Hij is erbij in Den Haag als het slachtoffer wordt meegenomen, regelt de telefoons waarmee naar de broer wordt gebeld en maakt de afspraken. Ook een 33-jarige man uit Soesterberg is volgens het OM initiatiefnemer. Tijdens de rit vanuit Den Haag wordt overgestapt in zijn auto, hij had volgens het slachtoffer duidelijk een leidende rol.

Tegen de twee hoofdverdachten eiste het Openbaar Ministerie 3 jaar cel. Een 35-jarige man uit Den Haag stond ook terecht. Hij was volgens het OM medepleger van de gijzeling en is ook enige tijd in Soest aanwezig geweest. Tegen hem werd 2 jaar cel geëist. Drie andere verdachten die ook bij de gijzeling betrokken zouden zijn geweest staan donderdag voor de rechter en dan zal de strafeis bekend worden gemaakt.