Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist tegen een groep mannen die zich schuldig zou hebben gemaakt aan grootschalige smokkel van cocaïne.

Het is een ‘multinational in verdovende middelen’ die vanuit verschillende landen in Zuid-Amerika vooral cocaïne vervoerde naar Europa, via de havens van Antwerpen en Rotterdam, aldus het OM. De hoofdverdachte is in 2015 in zijn auto in Amsterdam geliquideerd.

De officieren van justitie hebben tegen de elf mannen die verdacht worden van betrokkenheid tot 4 jaar gevangenisstraf geëist. De verdachten in de leeftijd van 34 tot 61 jaar zijn afkomstig uit Colombia, Amsterdam, Rotterdam, Landsmeer en Horst. De partijen werden in 2011 al ingevoerd en omdat het onderzoek, zeker na de liquidatie van de hoofdverdachte, lang duurde, vroegen de officieren een lagere straf dan gebruikelijk voor soortgelijke feiten. De mannen worden verder verdacht van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en wapenbezit.

Bij de verdachten zijn grote geldbedragen in beslag genomen, maar ook luxe goederen als horloges, sieraden en auto’s. Van de hoofdverdachte was bekend dat die in Spanje in een riante villa woonde, maar officieel ingeschreven stond in een flatje in Amsterdam-West. Volgens justitie zouden hij en andere leden van de groep regelmatig heen en weer reizen tussen Zuid-Europa, Zuid-Amerika en de havens van Rotterdam en Antwerpen.

Om de drugs uit de containers te halen zouden ze gebruik hebben gemaakt van zowel corrupte overheidsmedewerkers, als medewerkers van overslagbedrijven. Zo is van een Rotterdams bedrijf het dienstrooster van een groep medewerkers gevonden. Ook zijn bij invallen en doorzoekingen formulieren van de douane over bepaalde containers ontdekt. De rechter doet binnenkort uitspraak in deze zaak.