Celstraffen geëist voor in scène gezette overval waarbij politiekleding werd gestolen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist voor een in scène gezette overval in Utrecht waarbij politiekleding werd buitgemaakt.

Op 27 februari 2018 werd een van de verdachten die werkzaam was als koerier bij Mikropakket naar eigen zeggen overvallen door criminelen in een Audi. De 19-jarige chauffeur verklaarde te zijn overvallen door twee jonge mannen die hem hadden klemgereden. Volgens getuigen was dit niet het geval en was er ook nog een oudere man gezien bij de bestelbus. Daarnaast vond de politie het opmerkelijk dat de chauffeur niet de gebruikelijke procedures had gevolgd zoals niet uitstappen en het inschakelen van de alarmcode.

De koerier werd getapt en daaruit kwamen twee medeverdachten van 19 en 21 jaar oud in beeld. Op 20 maart 2018 hebben agenten invallen verricht en doorzoekingen gedaan in drie woningen en twee garageboxen. Daarbij werden niet alleen de gestolen spullen zoals sieraden en politiekleding aangetroffen maar ook een gestolen Audi en spullen die gebruikt worden bij plofkraken.

Verder bewijs tegen de verdachten kwam via DNA-onderzoek, whatsapp gesprekken en afgeluisterde telefoongesprekken. Hieruit bleek volgens het OM dat de drie betrokken waren bij de in scène gezette overval, verduistering van de spullen, heling van een Audi, voorbereiding van een plofkraak en wapenbezit.

De officier van justitie vond de geënsceneerde overval alleen bewezen tegen de chauffeur. De andere twee worden verantwoordelijk gehouden voor de heling van de buitgemaakt politiekleding en andere goederen uit de bestelbus. Alle drie worden ze verantwoordelijk gehouden voor de heling van de Audi en het voorbereiding van een plofkraak. De koerier wordt daarnaast samen met de 21-jarige medeverdachte verdacht van het bezit van wapenbezit. Bij de doorzoekingen werden een Skorpion, revolver, Uzi, een handgranaat en patronen aangetroffen.

Tegen de 19-jarige chauffeur is een celstraf van 24 maanden geëist waarvan acht voorwaardelijk. Tegen de 19-jarige medeverdachte die, volgens justitie, een leidende rol had is een celstraf van 30 maanden waarvan acht voorwaardelijk geëist. De 21-jarige man die een meer uitvoerende rol had hoorde 15 maanden waarvan acht voorwaardelijk tegen zich eisen.