Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Celstraffen geëist voor omvangrijke drugshandel in ‘doeroe, bruin, wit en borie’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist voor omvangrijke drugshandel in doeroe, bruin, wit en borie.

Bij invallen op 15 januari zijn in woningen in de Esstraat en Rembrandtlaan in Enschede grote hoeveelheden harddrugs en geld gevonden. Op het moment van de inval waren vier van de vijf verdachten aanwezig in de woning aan de Rembrandtlaan. Bij de doorzoekingen werd tussen de kleding in de wasmachine 1870 euro en onder een matras 4500 euro gevonden. Verder lag er in een keukenla cocaïne, heroïne, xtc-pillen en wiet. Op het aanrechtblad lagen op een stuk papier brokjes cocaïne. In de keuken zijn verder verpakkingsmateriaal, folie, weegschaaltjes, ammoniak en een waterkoker met witte aanslag gevonden. Volgens de officier duidt deze combinatie van goederen erop dat ze zijn gebruikt voor het uitkoken/bewerken van cocaïne.

In een heuptasje in een slaapkamer zat 200 gram heroïne, op een stoel lag 1,3 kilo in blokken verpakte heroïne. In totaal zijn in de woning ongeveer 1,8 kilo heroïne, 215 gram cocaïne en 100 xtc-pillen gevonden. In een koffer zaten spullen – twee gasmaskers, een hamer, zeven en doeken – die mogelijk zijn gebruikt voor het verwerken van heroïne. DNA-sporen op de gasmaskers kunnen worden gelinkt aan enkele verdachten. In een woning aan de Esstraat zijn op de slaapkamer van een van de verdachten 16 gram cocaïne en een aantal weegschaaltjes aangetroffen. In de schuur bij het huis lag ook nog ruim 11 kilo wiet.

Naar de mening van de officier is voldoende onderbouwd dat bepaalde telefoonnummers aan de verdachten kunnen worden toegeschreven. Via een ‘deallijn’ werden per dag tientallen bestellingen doorgegeven. De officier rekent het de verdachten aan dat ze geen openheid van zaken hebben gegeven en geen verantwoordelijkheid hebben genomen voor hun daden.

De verdachten zijn vijf mannen in de leeftijd van 22 tot en met 38 jaar oud afkomstig uit Rotterdam en Enschede. Volgens justitie zouden zij zich schuldig hebben gemaakt aan het op bestelling bereiden, vervoeren en afleveren van cocaïne en heroïne. De officier eiste celstraffen variërend van één tot twee jaar tegen vier van de vijf verdachten. De zaak tegen een 38-jarige man uit Enschede is aangehouden.