Celstraffen geëist voor roven geldzakken uit geldwagens in Rijsbergen en Naaldwijk

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist tegen twee verdachten voor het stelen van geldzakken uit geldwagens.

Op donderdagmiddag 19 april 2018 arriveert een geldwagen bij een bank aan de Sokdijkkade in Naaldwijk om geld te brengen. Bij een dergelijke overdracht parkeert de geldwagen tegen de gevel. Dan gaan een luik in de geldwagen en een luik in de gevel open en kan een medewerker van de geldwagen sealbags met munten of biljetten doorgeven aan zijn collega, die ze in de kluis van de bank aanneemt.

Het ging die dag fout want op camerabeelden is te zien hoe iemand zich tussen de muur en de geldwagen wurmt en drie geldzakken buitmaakt. Die had hij via het luik uit de geldwagen gegrist. Hij stapt bij iemand in de auto en dan zijn ze ervandoor. Een oplettende getuige noteerde het kenteken en toen bleek dat dezelfde kenteken een dag eerder was opgeschreven door een agent in Steenwijk. De agent deed dat omdat twee verdachten zich verdacht ophielden bij een bank.

De politie kwam in actie en drie kwartier na de diefstal in Naaldwijk werden twee verdachten aangehouden in een woning in Schiedam. De auto en het geld zijn tot op de dag van vandaag spoorloos verdwenen. Op het moment van de diefstal bleek dat beide mannen ook nog voor de rechter moesten verschijnen voor een soortgelijke zaak op 27 oktober 2017 in Rijsbergen.

In totaal hebben de daders bij de diefstallen 240.000 euro, 90.000 euro in Rijsbergen en 150.000 in Naaldwijk, buitgemaakt. Tegen de verdachten zijn straffen van 24 maanden voor de 25-jarige Vlaardinger en 20 maanden voor de 24-jarige Schiedammer geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.