Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Celstraffen geëist voor verkoop heroïne en cocaïne op straat in Utrecht

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist voor het verkopen van cocaïne en heroïne in de Utrechtse wijk Lombok.

Naar aanleiding van meerdere meldingen stelde de politie medio 2018 een onderzoek in naar mogelijke drugshandel. Na enige tijd werd gezien dat er iets werd overgedragen tussen de verdachte en een bekende drugsdealer. Kort daarna werd een strafrechtelijk onderzoek gestart naar deze verdachte. Uit zijn telefoon kwamen twee deallijnen naar voren en over de tap werden gesprekken met gebruikers gehoord. De bijbehorende transacties werden ook gezien.

In oktober 2019 vond er twee keer een pseudokoop plaats waarbij heroïne en cocaïne werd verkocht. Kort daarna werd de verdachte aangehouden. Hij was toen in het bezit van veel contant geld en een dealertelefoon; 38 bolletjes en drie envelopjes, in totaal 7,1 gram cocaïne, gooide hij weg. Tijdens het onderzoek kwam de andere verdachte, ook 20 jaar uit Utrecht, in beeld. Ook hij bemande de telefoon en maakte afspraken voor de transacties, meldt een woordvoerder van justitie.

Slechts twee van de drugsklanten durfden volgens het OM een verklaring af te leggen. Uit het onderzoek bleek ook dat de hoofdverdachte zich ophield bij de Tussenvoorziening en verslaafden onder druk zette om te kopen en te betalen. Zo zei hij: ‘broer jij gaat niet met mij spelen (….) of ik breek jouw poten (….) Ik zeg tegen jou Utrecht is klein (….) ik zeg tegen jou. Geen genade voor jou.’ De medeverdachte bleek zijn baan te hebben opgezegd om in de drugshandel te gaan.

Tegen de hoofdverdachte heeft justitie een gevangenisstraf van 16 maanden geëist waarvan vier maanden voorwaardelijk en tegen de medeverdachte een gevangenisstraf van 90 dagen waarvan 46 dagen voorwaardelijk. Verder vroeg de officier om een contactverbod met elkaar op te leggen van twee jaar en een locatieverbod voor de hoofdverdachte voor opvangplekken voor drugsverslaafden. De auto en de scooter, die gebruikt werden voor de handel, en het aangetroffen geld en drugs moeten verbeurd worden verklaard. De rechter doet later uitspraak in deze zaak.