Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Celstraffen voor afpersen ambtenaar Kempen en buitmaken ruim 4,5 miljoen euro van participatiebedrijf

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 55-jarige man uit Bladel veroordeeld voor afpersing van zijn jeugdvriend, een ambtenaar van participatiebedrijf KempenPlus.

De veroordeelde dwong zijn vriend jarenlang om grote geldbedragen af te geven, wat resulteerde in een buit van ruim 4,5 miljoen euro. Vervolgens waste hij het geld wit. De ambtenaar zelf, 52 jaar oud, kreeg een celstraf van 22 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, voor het verduisteren en witwassen van het geld.

Ook de laatste ex-vrouw van de 55-jarige man is veroordeeld. Zij krijgt een gevangenisstraf van 10 maanden voor witwassen. Samen met haar partner leefde zij een luxeleven van het afgeperste geld. De eerdere vrouw van de veroordeelde kreeg een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden voor het (schuld)witwassen van het geld dat zij van haar partner en de ambtenaar ontving. Daarnaast moeten de verdachten in totaal ruim 4,5 miljoen euro schadevergoeding betalen aan het participatiebedrijf.

De zaak kwam aan het licht toen KempenPlus aangifte deed van verduistering, witwassen en valsheid in geschrift. Uit onderzoek bleek dat de medewerker van de financiële administratie van het bedrijf tussen januari 2014 en april 2020 systematisch grote sommen geld verduisterde, in totaal 4,5 miljoen euro.

Hoewel de rechtbank erkent dat de ambtenaar werd afgeperst, verwijt zij hem wel dat hij gedurende lange tijd grote geldbedragen heeft verduisterd bij zijn werkgever. De rechtbank oordeelt dat hij een andere keuze had kunnen en moeten maken, en dat er geen sprake was van psychische overmacht. Desondanks houdt de rechtbank rekening met de druk die hij ondervond van de medeverdachte bij het bepalen van de strafmaat. Bovendien zijn er geen aanwijzingen dat de ambtenaar zelf financieel voordeel heeft gehad van zijn illegale praktijken. De rechtbank neemt ook in overweging dat de ambtenaar jarenlang gebukt ging onder de situatie waarin hij verkeerde en dat deze zaak grote financiële gevolgen voor hem kan hebben, niet alleen vanwege de schadevergoeding aan KempenPlus, maar ook vanwege een naheffing van de Belastingdienst.

De 55-jarige man heeft jarenlang zijn jeugdvriend afgeperst en op die manier miljoenen euro’s buitgemaakt. Hij leidde een luxeleven met het geld, waarbij hij onder andere in een grote villa woonde en exotische vogels, jacuzzi’s, quads en dure auto’s kocht, terwijl hij officieel een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontving. De rechtbank is van mening dat de man ruim 4,2 miljoen euro heeft ontvangen, die hij vervolgens witwaste, deels samen met zijn tweede ex-vrouw. Zij heeft gedurende lange tijd mee geprofiteerd. Een deel van het geld ging naar de eerste ex-vrouw van de hoofdverdachte, die er haar vaste lasten mee betaalde. De rechtbank concludeert dat zij niet wist dat het geld een criminele herkomst had, maar dat zij meer onderzoek had moeten doen naar de herkomst van het geld (schuldwitwassen).

De rechtbank benadrukt dat het zeer kwalijk is dat geld is afhandig gemaakt van KempenPlus, dat bestemd was voor de inwoners van de Kempengemeenten die hulp nodig hebben bij het vinden van werk, het zoeken naar een beschutte werkomgeving of ondersteuning bij het vinden van zinvolle tijdsbesteding. Naast de opgelegde celstraffen en taakstraf, hebben de verdachten de verplichting om in totaal de ruim 4,5 miljoen euro schadevergoeding aan KempenPlus te betalen.