© US Army (public domain) via Wikimedia Commons

Celstraffen voor broers die op elkaar schoten bij wildwest schietpartij in Vriezenveen

De rechtbank heeft twee broers uit Vriezenveen veroordeeld tot celstraffen omdat ze op elkaar hebben geschoten na een ruzie om geld.

De 56-jarige man en zijn schoonzoon hadden, volgens de rechtbank, al een lange tijd onenigheid met de 51-jarige broer van de man over geld. De 51-jarige man zette zijn broer en diens schoonzoon onder druk door ze te bedreigen en af te persen om op deze manier het geld te krijgen. Dit leidde tot veel spanning bij de 56-jarige broer, die dit vervolgens wel meldde bij de politie maar zich ook bewapende met twee vuurwapens.

Op 21 december 2018 liep alles uit de hand toen de 51-jarige man naar het bedrijf van de schoonzoon van zijn broer ging om verhaal te halen. De man krijgt zijn broer en schoonzoon niet te spreken. Hij verlaat het pand en wil wegrijden. Op het moment dat hij de weg opdraait ziet hij voor het pand de auto van de schoonzoon staan. Hij blijft even stil staan om een foto van de auto te maken.

Op dat moment komt de 56-jarige broer naar buiten en hij schiet vrijwel meteen twee keer op de auto waarin zijn 51-jarige broer en een medepassagier zitten. De 51-jarige vlucht, maar rijdt daarna nog twee keer terug naar het pand en schiet de laatste keer ook op zijn broer. De rechtbank oordeelt dat het gaat om een zeer ernstig feit dat fataal had kunnen aflopen. Het is een wonder dat niemand is geraakt, de broers niet en ook anderen niet. De schietpartij vond namelijk op klaarlichte dag plaats, aan de openbare weg in Vriezenveen.

De rechtbank Overijssel veroordeelt de twee broers tot een gevangenisstraf voor 8 jaar omdat ze elkaar met een vuurwapen van het leven probeerden te beroven. De 56-jarige broer moet daarnaast bijna 2000 euro schadevergoeding betalen en de 51-jarige broer ruim 9000 euro. De rechtbank verwerpt het beroep op noodweer van de 51-jarige man. Toen hij eenmaal was weggereden had hij weg moeten blijven. Er was geen reden om tot twee keer toe terug te keren en op zijn broer te schieten.