Celstraffen voor criminele organisatie die 10 miljoen euro vals geld produceerde in Almere

De rechtbank heeft celstraffen opgelegd aan een criminele organisatie voor de productie en handel in vals geld. De ongeveer 10 miljoen euro aan biljetten werden onder meer verkocht via het Darkweb.

De productie van het valse geld begon midden 2016 en stopte drie jaar later in januari 2019 toen de verdachten werden aangehouden bij een actie van de politie. De negen mannen hadden in een huis in Almere een kamer ingericht met een grote hoeveelheid printers, waar ze bankbiljetten van 20 en 50 euro maakten. De verdachten kochten op grote schaal cartridges, speciale hologramstickers en papier uit China.

Nadat de biljetten in de woning waren gedrukt, kregen ze op een andere plek een hologramsticker. Daarna werden ze zowel rechtstreeks als via Telegram en het Darkweb verkocht in binnen- en buitenland. De verdachten maakten hierbij vooral gebruik van wenskaarten waarin ze de bankbiljetten verstopten en vervolgens naar hun klanten in het buitenland stuurden. De totale waarde van de valse bankbiljetten is door de politie geschat op ongeveer 10 miljoen euro. De rechtbank komt tot de conclusie dat de verdachten ieder tussen de 50.000 en 150.000 euro hebben verdiend.

Volgens de rechtbank is in deze zaak sprake van een criminele organisatie, waarin iedere verdachte een eigen rol had. Zo waren de twee hoofdverdachten van 27 en 25 jaar de personen die de organisatie stuurden en nauw betrokken waren bij het productieproces. Zij zette de productielocatie op en zorgden voor het papier, de hologrammen en cartridges. Ook distribueerden zij het valse geld. Een ander was als ‘kleurspecialist’ vooral betrokken bij het verbeteren van de valse biljetten. Hij kocht hiervoor papier uit China.

De rechtbank heeft de mannen schuldig bevonden en acht verdachten kregen gevangenisstraffen opgelegd variërend van 2 tot 5 jaar. Een ander, die tijdens het ten laste gelegde deels minderjarige was, is veroordeeld tot een jeugddetentie en een werkstraf.