Celstraffen voor diefstal data uit GGD-systeem voor coronatesten en te koop aanbieden op Telegram

De rechtbank heeft gevangenisstraffen opgelegd voor de diefstal van data uit een GGD-systeem.

De twee mannen zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot (deels voorwaardelijke) gevangenisstraffen voor datadiefstal uit een GGD-systeem. Eén van hen moet ook een taakstraf van 180 uur uitvoeren.

De mannen uit Heiloo (21) en Alblasserdam (23) werkten voor het callcenter van de GGD en hielden zich bezig met het inplannen van coronatesten. Ze deelden allebei persoonsgegevens van (bekende) personen met anderen. Eén van hen verkocht de gegevens ook online.

De rechtbank legt de 21-jarige man die de gegevens te koop aanbood een celstraf op van 10 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Met aftrek van het voorarrest betekent dit dat hij nog voor 2 maanden terug de gevangenis in moet. De 23-jarige man is veroordeeld tot een celstraf van 60 dagen waarvan 34 dagen voorwaardelijk. Wat overblijft staat gelijk aan zijn voorarrest. Daarnaast legt de rechtbank hem een taakstraf op van 180 uur. De straffen zijn lager dan door de officier van justitie geëist. De rechtbank houdt onder andere rekening met de jeugdige leeftijd van de verdachten.