Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Celstraffen voor drugslab in Brabant waar man om het leven kwam door explosie

De rechtbank heeft celstraffen opgelegd voor een drugslab in Brabant waar een man om het leven is gekomen door een explosie.

De politie trof in oktober 2019 achterin een kas van een tuincentrum in Den Dungen een drugslaboratorium aan. Er stonden jerrycans, gasflessen, een henneptent en andere goederen om harddrugs te maken. Ook was er een zogeheten destillatieopstelling aanwezig en een ruimte met 3 kookketels. Eén van die ketels was opengebarsten door een explosie. In een naastgelegen ruimte lag het lichaam van een dode man; hij bleek door de explosie om het leven te zijn gekomen. De politie hield later na onderzoek drie verdachten uit Kerkrade aan.

Twee verdachten hebben toegegeven dat zij de nacht van de ontploffing in het tuincentrum aanwezig waren. Eén van hen verklaarde echter niets van het drugslab af te weten. Hij was daar naar eigen zeggen alleen om de boel schoon te vegen. Pas toen hij de ontploffing hoorde en ging kijken, zag hij dat er een drugslab aanwezig was. De andere verdachte zou, toen hij erachter kwam dat er een drugslab zat, in een partytent zijn gaan zitten en daar in slaap zijn gevallen. Deze verklaringen acht de rechtbank volstrekt ongeloofwaardig.

Uit de bewijzen blijkt dat de verdachten wel degelijk op de hoogte waren van het lab. Dat deze verdachten proberen de volledige schuld in de schoenen te schuiven van hun overleden medeverdachte, rekent de rechtbank de mannen zwaar aan. Bovendien hadden deze verdachten onder meer vuurwapens, munitie en een taser in bezit

De rechtbank Oost-Brabant heeft twee mannen (36 en 37 jaar) veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3,5 jaar. Een 34-jarige verdachte krijgt een celstraf van 2,5 jaar. De verdachten en justitie kunnen nog in hoger beroep tegen de uitspraak.