Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Celstraffen voor gewapende overval in politiekleding op vrachtwagen PostNL

De rechtbank heeft gevangenisstraffen opgelegd voor een gewapende overval op een vrachtwagen van PostNL. De daders droegen politiekleding en maakten tienduizenden euro’s aan telefoons, computers en schoenen buit.

Op maandag 3 februari werd op het Haagse bedrijventerrein Forepark een vrachtwagenchauffeur gedwongen tot stoppen. De chauffeur van PostNL had net bij een vaste klant een rolcontainer met pakketten opgehaald. Plotseling verscheen voor hem een Volkswagen Golf met een bordje ‘volgen’. Hij zette de vrachtwagen achter de Golf langs de kant. Achter zijn vrachtwagen parkeerde vervolgens een busje.

Een man in politie-uniform stapte uit de Golf en sprak de chauffeur aan. Volgens de ‘agent’ zou er mogelijk cocaïne tussen zijn lading zitten. De chauffeur moest de laadklep openmaken zodat de lading doorzocht kon worden. De man was in de veronderstelling dat het hier om echte agenten ging en volgde de aanwijzingen op.

Er kwam een tweede man in politie-uniform bij en die heeft de chauffeur tegen de wand gezet en gefouilleerd. Hij moest met zijn gezicht tegen de wand blijven staan, terwijl hij achter zich veel lawaai van schuivende dozen hoorde. Op een gegeven moment werd het stil. De chauffeur keek om en zag dat hij alleen was en opgesloten in de laadruimte. Hij realiseerde zich dat hij was overvallen door nep-agenten en belde de politie. De daders waren er toen al vandoor met 65.000 euro aan elektronica en 1100 euro aan schoenen.

Er ging meteen een groot onderzoek van start waarbij camerabeelden werden bekeken. Daarop waren de nep-agenten te zien, evenals twee mannen die uit het busje kwamen en de dozen vanuit de vrachtwagen overlaadden. De Golf en het busje bleken na onderzoek van de recherche te zijn voorzien van valse kentekens. Verder onderzoek leidde uiteindelijk naar een van de verdachten en via hem kwam de politie uit bij de andere verdachten.

De rechtbank Den Haag heeft de vier mannen uit Rotterdam en Den Haag veroordeeld tot gevangenisstraffen van 24 en 18 maanden voor de overval op de vrachtwagen van PostNL. Daarnaast moeten alle vier de verdachten aan een van de slachtoffers een schadevergoeding betalen van ruim 54.000 euro.