© Pexels

Celstraffen voor neerschieten man en roven kilo cocaïne bij ripdeal in Arnhem

De rechtbank heeft jarenlange celstraffen opgelegd voor een ripdeal en een poging doodslag in Arnhem.

Een 28-jarige man en een 29-jarige Rotterdammer zijn op 25 februari 2019 samen afgereisd naar Arnhem voor een drugsdeal. De twee zijn gewapend naar hun afspraak gegaan. In een woning werd een kilo cocaïne aangeboden aan de vermeende kopers. In plaats van te betalen trokken beide mannen een vuurwapen en richtten deze op het slachtoffer en een andere aanwezige persoon, die de woning op enig moment wist te verlaten.

Toen het slachtoffer zich afweerde ging het vuurwapen van de Rotterdammer af. Doordat het slachtoffer zich bleef afweren viel de patroonhouder uit het wapen. Er ontstond een worsteling tussen het slachtoffer en de Rotterdammer. De 28-jarige man vuurde vervolgens meerdere kogels af met zijn vuurwapen waarbij het slachtoffer meerdere keren in zijn bovenbeen is geraakt. De 28-jarige man verliet de woning. Nadat de 29-jarige man uit de worsteling met het slachtoffer loskwam, verliet ook hij de woning terwijl hij het slachtoffer hulpeloos achterliet. De kilo cocaïne is meegenomen door de Rotterdammer.

Volgens de rechtbank is sprake is geweest van een van tevoren door het duo gemaakt plan, waarbij zij beiden hun wapen zouden trekken en zo nodig zouden gebruiken om op personen te schieten. De rechtbank oordeelt dat niet anders geconcludeerd kan worden dan dat de 28-jarige man daarop ook opzet had. Volgens de rechtbank is er sprake van een nauwe en bewuste samenwerking, waardoor wettig en overtuigend bewezen kan worden dat het duo zich schuldig heeft gemaakt aan het medeplegen van een poging om het slachtoffer opzettelijk van het leven te beroven. Dit deden zij door samen, en in het bezit van vuurwapens, naar het slachtoffer toe te gaan en meerdere malen op hem te schieten, aldus de rechtbank.

De straffen die de rechtbank oplegt zijn conform de eis van de officier van justitie. De 28-jarige man heeft een celstraf van 8 jaar opgelegd gekregen en de Rotterdammer een celstraf van 7 jaar. Daarnaast moeten beide mannen het slachtoffer 5000 euro betalen.