Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Celstraffen voor per ongeluk doodschieten man in Amsterdam tijdens spelen met Glock17

De rechtbank heeft celstraffen opgelegd voor het per ongeluk doodschieten van een man in Amsterdam tijdens het spelen met een Glock17 vuurwapen.

De 23-jarige Joey Uiterwijk werd in een woning in de wijk Watergraafsmeer dodelijk geraakt door een kogel. De vier vrienden hadden op zaterdag 14 maart 2020 in de woning van een van hen aan de Lorentzlaan met een Glock17 gespeeld, waarbij ook de patroonhouder iedere keer in en uit het wapen werd gehaald. Er waren ook filmpjes gemaakt. Het Openbaar Ministerie acht bewezen dat de inmiddels 25-jarige verdachte op een gegeven moment het wapen, wederom voor de grap, op het hoofd van het slachtoffer heeft gericht, een 23-jarige vriend die net was langs gekomen. Toen hij de trekker overhaalde bleek het wapen doorgeladen te zijn. Het slachtoffer werd dodelijk getroffen.

De rechtbank concludeert dat de verdachten geen kwade bedoelingen hebben gehad. Het slachtoffer was immers één van de beste vrienden van de 25-jarige man. Dat neemt niet weg dat ze door hun gevaarlijke en onvoorzichtige gedrag wel schuldig zijn aan zijn dood en dat ze de familie van het slachtoffer onbeschrijfelijk veel leed hebben bezorgd. Hiervoor moeten ze dan ook worden gestraft, aldus een woordvoerder.

Twee mannen van 25 en 23 jaar zijn door de rechtbank schuldig bevonden aan de dood van een 23-jarige man. Het slachtoffer werd onbedoeld neergeschoten door de 25-jarige verdachte na het spelen met een vuurwapen. De twee waren zeer goede vrienden van elkaar. De schutter krijgt een celstraf van 24 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk. Zijn 23-jarige medeverdachte, die het wapen had meegenomen, moet 18 maanden de cel in, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Twee andere mannen zijn vrijgesproken van betrokkenheid bij de dodelijke schietpartij.