Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Celstraffen voor plofkraak op juwelier Utrecht waarbij tassen met horloges en sieraden zijn buitgemaakt

De rechtbank heeft celstraffen opgelegd voor een plofkraak op een juwelier in Utrecht waarbij tassen met horloges en sieraden werden buitgemaakt.

De daders sloegen op vrijdag 5 maart toe bij de juwelier aan de Choorstraat. Op camerabeelden is te zien dat rond 4.00 uur drie mannen aan komen rijden op een scooter en spullen uit een tas pakken en hoofdlampjes op hun mutsen hebben. Daarna wordt een snoer aangesloten op een accu waardoor een enorme explosie ontstaat. Na die explosie rent het drietal richting de winkel en verdwijnt in de stofwolk. De plofkrakers komen kort daarna met tassen vol horloges en sieraden naar buiten en slaan op de scooter op de vlucht.

Het rolluik van de juwelier belandde door de explosie aan de andere kant van de straat en bij meerdere panden rondom de juwelier sneuvelden ramen. Het explosieve materiaal was bij de voordeur van de juwelier bevestigd, pal naast de meterkast en gasaansluiting. Het was niet ondenkbaar dat er door het gebruikte materiaal voor de ontploffing ook brand zou ontstaan of dat het pand, met appartementen, zou instorten door ernstige constructieve beschadigingen, aldus de rechtbank.

Na de plofkraak en de diefstal kreeg de politie de daders snel in het vizier. Uiteindelijk zijn twee verdachten in Lunetten aangehouden. Op de zitting bekende de nu 18-jarige zijn betrokkenheid bij de plofkraak. Hij verklaarde dat hij geld zou krijgen als hij mee zou doen. De politie vond hem doordat hij zich in eerste instantie in een natte kruipruimte had verstopt. Agenten hoefden later alleen maar het spoor van zijn natte sokken te volgen. De 19-jarige ontkent betrokkenheid bij de plofkraak. Volgens de verdachte hoorde hij de jongens voorafgaand aan de plofkraak er wel over praten in een parkeergarage, maar zou zelf niet zijn meegegaan. Toen de twee in paniek terugkwamen heeft hij naar eigen zeggen hun spullen, waaronder een bivakmuts, opgepakt. Dat is zijn verklaring voor de DNA aangetroffen op een bivakmuts. De rechtbank gaat hier niet in mee.

De 18-jarige man uit Utrecht en zijn 19-jarige plaatsgenoot zijn veroordeeld tot een jeugddetentie van respectievelijk 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en 12 maanden. De 19-jarige Utrechter krijgt daarnaast een zogenoemde gedragsbeïnvloedende maatregel opgelegd. Wie de derde plofkraker is geweest is niet bekend geworden. De verdachten hebben hier geen verklaringen over afgelegd.