Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Celstraffen voor plofkrakers na crash Audi RS6 met 296 km/u in tunnel Leidsche Rijn

De rechtbank heeft celstraffen opgelegd aan twee mannen die met hoge snelheid crashten in een Audi RS6.

De drie mannen crashten in januari tijdens een achtervolging met de politie. Even daarvoor reed de bestuurder met ruim 160 kilometer per uur langs agenten waarna hij een stopteken kreeg. De man weigerde te stoppen en sloeg met hoge snelheid op de vlucht in de razendsnelle Audi RS6.null

In de Leidsche Rijntunnel ging het mis en kreeg het voertuig een klapband. De wagen draaide meerdere keren rond en kwam tot stilstand. Drie mannen sprongen direct uit de RS6 en sloegen rennend op de vlucht. Kort daarna werden de verdachten aangehouden door de politie.

Tijdens het verdere onderzoek bleek dat de mannen aan de dood zijn ontsnapt. De Audi bleek vol te liggen met jerrycans benzine. Al snel reed het vermoeden dat de verdachten bezig waren met het voorbereiden van plofkraken. De RS6 bleek in Wuppertal in Duitsland te zijn gehuurd en er lag een lijstje met locaties van elf geldautomaten en een bankfiliaal in Duitsland.

De verdachten ontkennen alle betrokkenheid bij plofkraken. Justitie heeft twee keer een gevangenisstraf en vrijspraak geëist. De rechtbank is hierin meegegaan en heeft een 31-jarige man uit Almere en een 26-jarige man uit Rotterdam veroordeeld tot 15 maanden cel. De derde verdachte is vrijgesproken van betrokkenheid.