Celstraffen voor witwassen grote bedragen tussen 100.000 en 10 miljoen euro aan bitcoins

De rechtbank Midden-Nederland heeft zes personen veroordeeld tot gevangenisstraffen voor het witwassen van bitcoins met een waarde tussen de 100.000 tot 10 miljoen euro.

Drie mannen van 21, 25 en 27 jaar zijn veroordeeld omdat ze bitcoins via een netwerk omwisselden in grote contante geldbedragen. Hierbij werd gebruik gemaakt van een zogenaamde mixerdienst, waarbij de bitcoins niet meer te traceren zijn.

De klanten kregen grote contante geldbedragen uitbetaald in openbare gelegenheden. De wisselaars kregen hiervoor een hoge commissie. Volgens de rechtbank kan het niet anders dan dat de omgewisselde bitcoins van misdaad afkomstig zijn.

De 25- en 27-jarige verdachten zijn veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf, de 21-jarige man is veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf. Drie klanten van de hoofdverdachten zijn ook veroordeeld inzake witwassen.

Eén van hen is daarnaast veroordeeld voor het bezit van vijf kilo harddrugs en een ander had een wietkwekerij. De rechtbank veroordeelt de drie mannen van 29, 39 en 44 jaar tot gevangenisstraffen van respectievelijk 12, 24 en 30 maanden.