© Google Maps

Cipiers gevangenis Zaanstad geschorst na ‘buitenproportioneel geweld’ tegen gedetineerde

Vier cipiers van de gevangenis Zaanstad zijn geschorst vanwege buitenproportioneel geweld tegen een gedetineerde.

De vier kwamen in actie als leden van het Intern Bijstandsteam (IBT). Het team wordt ingezet in situaties die voor andere personeelsleden gevaarlijk is. De leden van het IBT mogen geweld gebruiken als dat noodzakelijk is en zijn uitgerust met onder meer beschermende kleding, pepperspray, een helm en wapenstok.

Vorige week maandag werd het IBT volgens NH Nieuws opgeroepen voor het overplaatsen van een gedetineerde van de psychiatrische afdeling naar een isoleercel. De gedetineerde zou met zijn hand onder de gezichtskap van de helm van een IBT’er zijn gegaan om daar mogelijk uit te halen naar zijn ogen. Hij zou ook gedreigd hebben op vingers te bijten. De IBT-ers zouden vervolgens klappen hebben uitgedeeld.

Na de actie zijn camerabeelden bekeken ter evaluatie. Daarop is besloten een onderzoek te starten naar het voorval en de rol van de vier medewerkers. In afwachting van de resultaten zijn de cipiers geschorst en hebben geen toegang meer tot de gevangenis in Westzaan. De gedetineerde in kwestie is overgeplaatst naar een afdeling voor onhandelbare gedetineerden in Vught.