Invallen en aanhoudingen voor grootschalige smokkel blokken cocaïne en witwassen

In een onderzoek naar witwassen en de invoer van blokken cocaïne zijn invallen verricht en verdachten opgepakt bij een actie van de FIOD en het Landelijk Parket.

Naar aanleiding van een melding van een bedrijf in Beverwijk dat de verzegeling op een container ontbrak, werd er een onderzoek ingesteld. De douaniers troffen in de container, afkomstig uit Brazilië, een afwijkende bundel triplex hout met daarin een (lege) verborgen ruimte aan. Daarnaast werden meerdere witte stofkapjes en houtsnippers gevonden, die erop duiden dat mogelijk in de container is gezaagd. De houtsnippers zijn ook in de containerterminal in Rotterdam aangetroffen, waar de container heeft gestaan. Waarschijnlijk is de container in Nederland opengebroken, wat blijkt uit de houtsnippers en een aangetroffen flesje AA-drink met Nederlands etiket in de container.

Volgens de ‘Bill of Lading’ die de douane heeft ontvangen, is de container per schip vanuit Brazilië, bronland van cocaïne, naar Nederland vervoerd. Vervolgens heeft een binnenvaartschip de container naar Velsen overgebracht vanuit waar deze naar Beverwijk is vervoerd. Op camerabeelden is vastgelegd hoe een witte Peugeot Partner, vermoedelijk een gekloond paneelbusje van de technische dienst van de terminal, gebruikt is om het terrein van de terminal op en af te kunnen rijden met als doel het uithalen van de partij cocaïne.

Uiteindelijk kwamen meerdere verdachten in beeld op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige drugssmokkel. Op vrijdagochtend 10 januari zijn in Rotterdam een man van 29 jaar en een vrouw van 28 jaar aangehouden. Bij de actie is zijn woningen in Rotterdam en Terneuzen doorzocht. Hierbij is onder meer een kluis in beslag genomen. Het onderzoek van FIOD en OM wordt voorgezet.