Coffeeshop en growshop doorzocht in groot onderzoek naar witwassen crimineel vermogen

De politie heeft in een groot onderzoek naar witwassen invallen verricht in veertien panden waaronder een coffeeshop en growshop.

Het onderzoek van de politie was gericht op mogelijke witwaspraktijken van een 37-jarige man uit Leeuwarden. Bij de actie zijn veertien panden in Leeuwarden en een in Goutum doorzocht. Met behulp van specialisten van defensie op die locaties gezocht naar drugs en geld.

Vier personen zijn aangehouden bij de actie waarbij 170 personen waren betrokken. Naast de 37-jarige hoofdverdachte zijn ook een 39-jarige vrouw en een 44-jarige en een 25-jarige man, allen uit Leeuwarden, aangehouden. De hoofdverdachte wordt ervan verdacht crimineel verkregen vermogen via diverse ondernemingen wit te wassen. Deze gelden werden, volgens de politie, vervolgens geïnvesteerd in verschillende panden voor verhuur in Leeuwarden.

Bij de doorzoekingen op de verschillende locaties nam de politie veel cash geld, vijf dure auto’s, een jetski, een zeven meter lange speedboot, vuurwapens, softdrugs en harddrugs in beslag. Daarnaast is er beslag gelegd op tien panden met een waarde van ruim een miljoen euro.