Coffeeshopbaas Van Laarhoven mag niet naar ziekenhuis en blijft in gevangenis

De Nederlandse Staat wil niet dat de detentie van Johan van Laarhoven tijdelijk wordt geschorst zodat hij naar het ziekenhuis kan gaan.

Dat bleek vandaag in een kort geding bij de rechtbank in Den Haag. De landsadvocaat zegt dat de voormalig coffeeshopbaas in de penitentiaire inrichting in Vught behandeld kan worden. Volgens de advocaten van Van Laarhoven is dit geen optie omdat zijn medische situatie zeer zorgelijk is. De rechtbank zal vrijdag 24 januari uitspraak doen over het kort geding, tot dan zit Van Laarhoven in de gevangenis.

De coffeeshopbaas werd gisteren overgebracht naar Nederland na ruim 5,5 jaar detentie in Thailand. De eigenaar van The Grass Company werd veroordeeld tot 103 jaar gevangenisstraf, waarvan hij er twintig jaar uit moet zitten, voor het witwassen van drugsgeld. De coffeeshopbaas werd vervolgd na een verzoek in 2014 van het Openbaar Ministerie (OM). De Thaise autoriteiten besloten Van Laarhoven zelf te vervolgen voor witwassen.

De Nationale Ombudsman oordeelde in maart dat de Nederlandse politie en justitie onzorgvuldig hebben gehandeld. In april vroegen kamerleden aan minister Grapperhaus om zich in te zetten om Van Laarhoven zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen.