Coffeeshopbaas Van Laarhoven ‘opgepakt’ en verhoord inzake witwasonderzoek The Grass Company

Coffeeshopbaas Johan van Laarhoven is in het onderzoek naar The Grass Company (formeel) opgepakt en verhoord.

Dit gebeurt, volgens justitie, in het afsluitende onderzoek naar grootschalig witwassen rondom de coffeeshopketen The Grass Company, waarin hij een van de verdachten is. Van Laarhoven was eerder in Thailand gedetineerd en kwam in januari 2020 naar Nederland. De verdenking in het Nederlandse onderzoek staat los van zijn veroordeling in Thailand. Hij was nog niet eerder verhoord in het Nederlandse onderzoek, aldus een woordvoerder.

Een volgende stap is de behandeling van zijn bezwaarschrift tegen de al uitgebrachte dagvaarding en een vervolg(regie)zitting in de zaken tegen de medeverdachten in de zaak van de coffeeshopketen. De keten baat vier coffeeshops uit, twee in Tilburg en twee in Den Bosch. Het strafrechtelijk onderzoek richt zich onder andere op de verdenking van grootschalige belastingfraude, het witwassen van meer dan 20 miljoen euro en het vormen van, en deelnemen aan een criminele organisatie. De definitieve datum voor de behandeling van het bezwaarschrift en regiezitting wordt bepaald door de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Eerder vaardigde het OM strafbeschikkingen uit aan onder meer twee verdachten in het onderzoek tegen The Grass Company. Deze twee, een belastingadviseur en financieel-administratief adviseur, werden onder andere verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie die betrokken is bij witwassen en het doen van valse belastingaangiften. De schikking betrof respectievelijk 180 uur werkstraf en 180 duizend euro, en 120 uur werkstraf en het betalen van 27.500 euro aan de staat. Hiermee bekennen de twee hun aandeel in de strafbare feiten.