© Pexels / Pixabay

Colombia hervat deportatievluchten migranten uit VS na diplomatieke impasse

Colombia heeft opnieuw ingestemd met het accepteren van deportatievluchten vanuit de Verenigde Staten, waarmee een diplomatieke crisis tussen beide landen tot een einde is gekomen.

De afspraken zijn bevestigd door de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, aldus persbureau Reuters.

Conflict over deportatievoorwaarden

De spanningen begonnen nadat de Colombiaanse president Gustavo Petro weigerde migranten in militaire vliegtuigen te laten landen. Petro eiste dat de deportaties met “respect en in burgervliegtuigen” zouden plaatsvinden. In een scherpe toespraak bekritiseerde hij de Amerikaanse aanpak en noemde voormalig president Donald Trump een “witte slavendrijver.”

Dreigementen over en weer

Trump reageerde via een bericht op Truth Social en noemde Petro’s weigering een bedreiging voor de nationale veiligheid van de VS. Hij dreigde met importheffingen van 50 procent op Colombiaanse producten, een reisverbod en het intrekken van visa voor Colombiaanse overheidsfunctionarissen. Petro reageerde door gelijke heffingen op Amerikaanse goederen in het vooruitzicht te stellen.

Belangrijke handelspartner

Colombia is een cruciale handelspartner voor de Verenigde Staten, met name op het gebied van koffie. Het land levert ongeveer 20 procent van alle Amerikaanse koffie-import. De escalatie van het conflict dreigde daarmee ook economische gevolgen te hebben.

Akkoord bereikt

Met de beslissing om deportatievluchten te hervatten, komt er een einde aan de gespannen situatie. Details over hoe de deportaties voortaan zullen plaatsvinden, zijn nog niet bekendgemaakt.

Volg Crime Nieuws op:

WhatsApp Instagram Snapchat Twitter (X)