© Crime-Nieuws.nl

Colombiaan in grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland kreeg eerder 32 jaar cel

Een man die gepakt werd voor de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland, blijkt een Colombiaan te zijn die eerder werd veroordeeld tot 32 jaar cel.

Dat meldt Dagblad van het Noorden. Het gaat om de 40-jarige crimineel Alejandro C. die in 2010 in de Verenigde Staten werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 32 jaar. In 2018 is de man vervroegd vrijgelaten en teruggekeerd naar Colombia.

Een arrestatieteam viel afgelopen zomer de manege in Nijeveen binnen voor een doorzoeking. Alejandro C. was toen aanwezig. Na doorzoeking bleek er een cocaïnewasserij aanwezig te zijn. Het gaat om de grootste ooit aangetroffen in Nederland. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) kon het lab een jaaromzet draaien van ruim 2,1 miljard euro.

De betrokkenen haalden middels een chemisch proces cocaïne uit steenkool. In de manege in Nijeveen werden naast de cocaïnewasserij ook tienduizenden liters chemicaliën en circa 100 kilo cocaïnebase aangetroffen. De productiecapaciteit van de wasserij werd geschat op om en nabij de 150 tot 200 kilo cocaïne per dag.

De Colombiaanse hoofdverdachte stond eerder aan het hoofd van een drugssmokkelnetwerk. Samen met medeverdachten zou C. jaarlijks 250 miljoen dollar aan heroïne de VS hebben binnengesmokkeld. De autoriteiten kwamen in 2005 in actie en hielden toen achttien personen aan waaronder familieleden van de Colombiaan. Er werden uiteindelijk forse celstraffen uitgedeeld van tientallen jaren per persoon.

C. bleef jarenlang voortvluchtig en werd in 2008 aangehouden in Medellin. Een jaar later is de Colombiaan uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Daar kreeg hij na een rechtszaak 32 jaar celstraf opgelegd. In 2018 mocht C. naar huis vanwege goed gedrag en is uitgezet naar Colombia.

Nu zit de Colombiaanse drugscrimineel vast in Nederland. De strafzaak tegen de verdachten werd recent gestart en gaat begin april weer verder. De cocaïnewasserij en de verdachten kwamen in beeld bij politie en justitie via gekraakte PGP-berichten op toestellen van Encrochat.