Compleet politiekorps aangehouden in Mexico na moord op kandidaat burgemeester

In Mexico is na een moord op een kandidaat voor de aankomende verkiezingen een compleet politiekorps aangehouden en vastgezet. In totaal zitten bijna dertig politieagenten vast.

Afgelopen donderdag werd de 64-jarige Fernando Angeles Juarez doodgeschoten door gewapende sicarios. Na de moord kwam de veiligheidsadviseur van de gemeente in het vizier als een van de verdachten. Toen de federale politie de man wilden aanhouden werden ze tegengehouden door lokale agenten. Daarop trokken ze zich terug en besloten terug te komen met versterking.

Bij terugkomst werden alle agenten, 28 man, en een lokale ambtenaar aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op de kandidaat burgemeester. Het gaat om het dorp Ocampo in de westelijke staat Michoacan. De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de zoveelste politieke moord en mogelijke betrokkenheid van alle aangehouden personen.

Op 1 juli vinden er verkiezingen plaats in Mexico en zal er een nieuwe president, een nieuw parlement en zo’n drieduizend lokale en regionale bestuurders worden gekozen. Veel politici die weigeren mee te werken met drugskartels en drugsbendes worden van tevoren uitgeschakeld en geliquideerd. Inmiddels zijn er veel doden gevallen en naar verwachting zullen er meer volgen.